• beste lezer / solidariteit

  29 maart 2021

  Het moet me toch even van het hart dat ik nogal inwendig boos word als ik hoor dat we solidair moeten zijn om uit dit soort van pandemie te geraken door snel snel een spuitje te krijgen om op die manier terug onze droomreis te kunnen maken en heel boos van de schande, uitgesproken door "de mens" wiens broodje reeds gebakken is, dat mensen die op straat komen om hun ongenoegen te uiten het uitschot van de maatschappij voorstelt. Het zijn juist die welgestelden die het woord solidariteit alleen uitspreken wanneer plots hun eigen leventje een deukje oploopt. Solidariteit bestaat ook uit kansen verdelen over meerdere mensen, mensen niet meer laten werken tegen te lage lonen, mensen niet in ongezonde omstandigheden laten werken wat nog steeds gebeurd, solidariteit op de werkvloer en zo kan ik nog even doorgaan. De pandemie van psychische onderdrukking is minstens even erg beste lezer. Ongelijkheid en armoede zijn geen natuurwetten zoals de zwaartekracht er bijvoorbeeld wel een is en dan hoor je geen preventieadviseurs of strenge deskundigen hoewel ze er wel zijn maar weinig of geen media halen. Het economische gedachtegoed is gemaakt door de mens of, gecreëerd om het met een kunstig woord te zeggen door een kleine minderheid van denkers die de lakens uitdelen en gemaakt om de grote meerderheid met mondjesmaat te laten overleven. Mogen wij als kunstenaar nog kritisch zijn over deze kwesties of gaan we regelrecht in de databank van dissidenten?

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 8 keer bekeken

 • beste lezer / macht kent geen schaamte

  24 maart 2021

  Een ezel stoot zich geen twee keer aan de zelfde steen beste lezer en daarom stelt ondergetekende kunstenaar nooit meer werk tentoon op plaatsen of bij mensen die wel de zaak willen opfleuren en zomaar 50 % van een eventuele verkoop krijgen maar het werk verzekeren echt niet zien zitten.

  Een jaar geleden zag ik mijn eigen werk te koop staan op een veilingsite. Dat kan toch hoor ik je zeggen ware het niet dat het werk waarover ik spreek, zonder schroom was meegenomen door een gerechtsdeurwaarder in de zaak waar ik op vraag van de uitbater tentoonstelde. Bij nader onderzoek ontdekte ik dat het werk reeds was verkocht in een veilingzaal om de schulden te vereffenen van de malafiede zaakvoerder in kwestie. Verzeker je werk zelf, hoor ik vaak zeggen maar als je werk buiten je eigen atelier komt is het onbetaalbaar voor de kunstenaar die vaak alles wat hij bezit in zijn werk heeft geinvesteerd. Eigen schuld, zei de politie toen ik aangifte deed, alles is wettelijk verlopen.

  Vorige week kreeg ik een mail dat ik bij het selecte groepje behoor dat onze dode stad mag opvrolijken met kunst  bij de plaatselijke bakker of beenhouder maar wel op eigen risico betreft schade of diefstal terwijl deze ziekelijke tijden juist gouden tijden zijn voor gerechtsdeurwaarders, advocaten en andere aasgieren die nu reeds lonken naar hun volgende prooi en bijna niets of niemand ontzien alsof ze het erom doen. Nee dank u beste organisatoren, nooit meer.  Dat spreekwoord van die ezel zou ik eigenlijk een beetje moeten bijsturen want ik zoek tevergeefs op veilingsites naar mijn tweede wettelijk gestolen meesterwerk.

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 11 keer bekeken

 • beste lezer / tot het bittere einde

  20 maart 2021

  Volgens een Zweedse studie hebben kunstenaars en andere creatievelingen meer kans op psychische aandoeningen beste lezer maar zijn ze in het algemeen geen gevaar voor onze maatschapij.        Ganse dagen in een voorovergebogen houding streepjes trekken is geen uitzondering, zodanig lang dat het lijkt alsof iemand mij heeft gestraft. Misschien is het wel een aandoening opgelopen in mijn jonge levensjaren of een vorm van zelfkastijding? Toch moet ik zeggen dat het pas pijnlijk wordt wanneer iemand tegen je zegt, " Rubens en Rembrandt , dat waren kunstenaars " en dan antwoord ik tegenwoordig maar, ja zeker. Vroeger ging ik heftig in het verweer door de evolutie van de kunst uit te leggen en dat het een persoonlijke weg is, maar dat is zinloos gebleken beste lezer. En op de koop toe  stellen ze dan de twee onvermijdelijke vragen van, verkoop je veel en hoe lang heb je hier aan gewerkt? Aan de hand van deze twee vragen willen ze dan bewijzen dat ze gelijk hebben en misschien hebben ze wel een punt en hebben wij kunstenaars iets zoals boeren die niets liever doen dan boeren tot het bittere einde.

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 24 keer bekeken

 • beste lezer / Roger Raveel

  18 maart 2021

  Een jongensdroom werd werkelijkheid voor de jonge Roger Raveel toen hij de excentrieke schilder-schrijver James Ensor ontmoette in Oostende.

  Aarschot 2005, op 11 maart om 22.00 uur om precies te zijn ging mijn droom in vervullig. Het was op de vernissage van Roger Raveel zijn grafisch werk in het cc. Het Gasthuis. Niemand had Roger nog verwacht door het slechte weer, zijn leeftijd en de zorg voor zijn dementerende vrouw Zulma. Maar plots om 22.00 uur stond hij daar samen met Zulma en alles werd stil. Even later hadden we een gesprek, hij hield mijn hand vast en we keken elkaar in de ogen alsof wij grootvader en kleinzoon waren. Ik gaf hem iets kleins, hij lachte en stak het in de binnenzak van zijn beige imperméable. Beste Roger, mijn vrouw Mia en ik komen jou en Zulma eerdaags bezoeken in Brussel.

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 22 keer bekeken

 • beste lezer / het werkt

  17 maart 2021

  Vandaag schilder ik niet beste lezer. Vandaag kijk ik naar wat ik gisteren heb geschilderd. Regelmatig denk ik aan mijn leraar Dirk Wildemeersch die vanuit het niets plots achter mijn rug verscheen en met een zachte stem zei, " hang het eens op ". Dan keek hij naar het schilderij en ik naar hem . Ofwel zei hij niets ofwel sprak hij de legendarische woorden uit , " het werkt ". Vandaar beste lezer doe ik vandaag niets anders dan kijken of het werkt. Een schilderij moet werken, je moet er van ver naar toegezogen worden en in het beste geval blijf je een poosje bij elkaar en doe je alsof het je kinderen zijn.

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 15 keer bekeken

 • beste lezer / ode aan Paul Citroen

  16 maart 2021

  Als grote fan van de Nederlanse schilderkunst beste lezer, ging ik met enkele vrienden in het jaar 2004 naar Brussel waar een Appel- tentoonstelling liep. Zoals steeds was het weer een voltreffer en genoten van Appel zijn detijds meer recente werk maar zeker van de werken uit de Cobra-tijd ( 1951-1952 ). Maar wat ik je wil vertellen is dat ik in de namiddag plots niet meer au sérieux werd genomen door mijn vrienden toen ik hen vertelde dat ik wel eens naar een tentoonstelling zou willen gaan van Citroen. Ik zei nog jawel, Paul Citroen maar ik werd niet ernstig genomen beste lezer en dat is jammer. Een laatste poging door te zeggen dat hij betrokken was bij legendarische groeperingen als Der Sturm en de Dada beweging en dat hij Klee en Kandinsky kende mocht niet baten. Geloof me beste lezer, Paul Citroen is een even groot monument als Karel Appel, al mag je ze niet vergelijken.

  Max Vrijdags

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 21 keer bekeken

 • beste lezer / geluksgevoel

  15 maart 2021

  Op de valreep van deze dag wil ik je toch nog meegeven dat het geluksgevoel bekomen uit één enkele lijn bestaat. De lijn waarover ik spreek is geen toevalstreffer maar een weloverwogen éénmalige trek met mijn potlood dwars doormidden van het schilderij, waarvan ik de achtergrond ook op een doorgronde manier had voorbereid. Niets speciaal hoor ik je zeggen ware het niet dat ik vorige donderdag een man zag kijken tot op 5 cm van het doek om te kunnen oordelen of het een getekende lijn was ofwel een barst in de onderliggende verflagen.Toen wist ik zeker dat ik mijn eigen onvervalste Barnett Newman had gemaakt zonder afplaktape en evenzeer tijdloos, meer nog, ik had voor't eerst het gevoel dat ik een optische illusie had gecreëerd en dat lukt me niet elke dag. Beste lezer, uren heb ik al gekeken naar die éne lijn.

  Max Vrijdags  

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 16 keer bekeken

 • beste lezer / helden

  15 maart 2021

  Terwijl mijn verf droogt, schrijf ik onwennig mijn eerste blog.

  Door omstandigheden waar ik nu niet meer kan over vertellen ben ik sinds een jaar voltijds kunstenaar. Het woord kunstenaar vervang ik wel liever door plasticien zoals één van mijn helden, Marcel Broodthaers het ook liever hoorde. Stel dat we geen helden hadden, geen wroeters die een poging deden om te spitten in de grond van de maatschappij, dicht of ver van huis en stel dat wij als gevoelige kijkers voor al dat schoons geen poging zouden doen om daar aan verder te werken, dan zouden we verzanden in een onmetelijke leegte. Elk van ons, als proberende artiest past in de stamboom van onze voorgangers en als iemand de opmerking maakt dat je kunst lijkt op het werk van een ander, dan zeg je maar dat je tot de familie-stamboom behoort van die kunstenaar en dat je de familie-waarden verder zet. Daarom beste lezer, ben ik gelukkig wanneer ik hier al die pogingen zie van mensen die investeren in zich zelf en zich tonen als verzet- strijders tegen het lelijke gedrocht van pijn en onbegrip.

  Max Vrijdags (blog nr 1)

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 28 keer bekeken